niedziela, 24 marca 2013

Wielkanocne jajka z galaretki




Kolorowe jajka z galaretki będą  piękną ozdobą naszego Wielkanocnego stołu, szczególnie dzieci będą zachwycone. Można na jajku zrobić rozetkę z bitej śmietany, i mamy słodki deser. Przyznam, że dość pracochłonne. Koniecznie  wygotować wydmuszki, samo wyparzenie jak dla mnie trochę za mało. W rzeczywistości lepiej się prezentują, niż na zdjęciu))


wydmuszki z jajek
kolorowe galaretki

1). Przygotować wydmuszki (robiąc otworek (2cmx2cm) od szerszej strony jajka). Wylać i umyć.
2). Wszystkie wydmuszki gotować ok. 10 min. Po czym dokładnie wypłukać i wysuszyć.
3). 1/2 galaretki rozrobić w 1/2 szkl. gorącej wody. Ostudzić.
4). Lejek włożyć do dziurki w jajku i wlać galaretkę. Z połowy galaretki wychodzą 2 jajka. 
5). Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia, po czym jajko obstukać i delikatnie skubać. Jak zostanie nam sama błonka na jajku, naderwać i resztę ściągnąć pod wodą.


6 komentarzy:

  1. Zakochałam sie w nich!Doskonałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już spotykałam się z pomysłami na galaretki mięsno-warzywne z jajek, ale te są jeszcze bardziej urocze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Miło, że się podobają))) trochę zdjęcie nie pokazuje ich pełnego uroku)

    OdpowiedzUsuń