poniedziałek, 4 marca 2013

Szaszłyki drobiowe z sosem ,,tzatziki"



Przyznam się szczerze, że przy każdym grillu w lecie myślałam o podaniu ich na blogu, ale już po grillowaniu, szaszłyków nigdy nie było. Zaś przed trochę głupio było latać z aparatem jak goście za stołem,hihi)) W związku z tym teraz spokojnie jest na to czas, szczególnie kiedy zakupiłam patelnie grilową. Szaszłyki tradycyjne, bo takie lubimy najbardziej, do których idealnie pasuje sos tzaziki , aczkolwiek oryginał przepisu troszkę zmodyfikowałam, poprzez dodanie białego sera.

pierś z kurczaka
papryka czerwona
papryka żółta
cebula mała
przyprawy do kurczaka, papryka słodka

1). Mięso umyć, pokroić w kostkę, zapanierować, po czym odstawić na noc lub dzień.
2). Papryki pokroić w kostkę. Ja gotuję ok. 6 min. w lekko osolonej wodzie, wtedy jest całkiem miękka i nie trzeba długo grilować.
3). Cebulę pokroić w krążki.
4). Nakładać na przemian na patyczka i lekko skropić olejem. Piec na patelni do czasu kiedy będą gotowe do jedzenia.

Sos tzatziki:
1/2 kubeczka małego jogurtu naturalnego 180g
1/2 pudełka sera białego (ja dałam ,,mój ulubiony) 200g  
1/2 ogórka świeżego
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
szczypta ziół prowansalskich (choć niekoniecznie)

Ogórka zetrzeć na grubych oczkach, lekko posolić ,odstwić na 10 min. po czym odcisnąć sok. 
Ser wymieszać z jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 2-3 szczypty soli, zioła, ogórka i wszystko wymieszać.

5 komentarzy:

  1. Pycha, już mi tęskno za latem. A tu dopiero wiosna sie zbliża.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szaszłyki ( z resztą u mnie dziś też pojawił się na nie przepis)ale tzatziki wprost kocham :) także połączenie idealne!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl na obiad, zawsze zdaja u Mnie egzamin :) Moj Polowek pare razy Mnie takimi wlasnie zaskoczyl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne i taki zdrowe:)akurat w Lidlu promocja na mięso grillowe więc zrobię podobne na majówkę.

    OdpowiedzUsuń