sobota, 4 sierpnia 2012

Salceson



Bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto,a do tego niedrogie. Pewnie dobrze już wszystkim znane. W moim domu nazywało je się salcesonem, choć widnieje również pod innymi nazwami.  Do ciasta można dodać rodzynki, bakalie czy cynamon. Idealne dla początkujących kuchareczek...bo zawsze wychodzi i nie jest trudne.

2 i 1/2 szkl. mąki
5 jajek
1 szkl. oleju
1 niepełna szkl. cukru
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
ok. 1 kg jabłek lub gruszek

Jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników na przemian (prócz jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, lekko oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać wszystko łyżką (ciasto jest bardzo gęste) i wylać do foremki wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem.
Piec ok. 45 min. w temp. 180'C

3 komentarze:

  1. Madziu dziękuję za przypomnienie tego przepisu, kiedyś piekłam go bardzo często, i o nim zapomniałam:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga- i wiem przez kogo pieczone, heha)))))
    Ilona - domyślam się,że to Ilonka B.? nie ma za co,w takim razie bierz się do roboty))pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń