piątek, 10 sierpnia 2012

Leczo z sosem chińskim



Proste, pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu leczo z dodatkiem sosu chińskiego lub słodko-kwaśnego. To już taki mój dodatek (który można pominąć), ale i bez niego miłośnicy lecza będą zadowoleni. W sezonie, kiedy stragany uginają się od papryki nie można przejść koło niej obojętnie. Jest wiele warjacji na jego temat, można dodać cukinię, pieczarki czy marchewkę... i zawsze jest pyszne..

ok. 1,50 kg papryki (w tym żółtej i czerwonej)
ok. 80 dag kiełbasy (np. śląskiej)
ok. 80 dag dojrzałych pomidorów
1/3 papryczki chili
sos chiński lub słodko-kwaśny ze słoika
3 łyżki mąki

Kiełbasę pokroić w kostkę lub półkrążki i usmażyć.
Pomidory pokroić w dowolny sposób (dodać do kiełbasy), jak puszczą sok, dołożyć paprykę pokrojoną w krótkie paski i gotować do miękkości. Posolić. Przed końcem wlać sos chiński, i zaklepać 3 łyżkami mąki w 1/2szkl. wody. Ewentualnie doprawić do smaku.

8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tym sosem, muszę koniecznie spróbować. A okazji na pewno będzie jeszcze dużo, bo w ostatnim czasie leczo bardzo często u mnie gości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak na marginesie w przygotowaniu przepisu nie wspomniałaś o wymienionych wcześniej pomidorach :)

      Usuń
  2. to cos dla mnie:)nieskomplikowane i pewnie pyszne bo tak wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo z orientalną nutą - brzmi nieźle ;)
    muszę wypróbować, koniecznie w kociołku
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    nad ogniskiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawie wygląda i pewnie super smakuje! postaram się wypróbowac kochana :) powodzenia w dalszym gotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak obiecalam, tak i zrobilam, przepyszne :) Wchodzi na stale do mojego menu!!! Dziekuje za przepis, a teraz szukam innych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo się cieszę i dziękuję, że dałaś znać))))

    OdpowiedzUsuń