czwartek, 19 lipca 2012

Karkówka zapiekana na kapuście kiszonej


Jak ja nie lubię fotografować mięcha, nigdy nie wychodzi tak jak powinno, za to ciasta uwielbiam, ale do rzeczy...  Dzisiaj przepisik na karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście, i to właśnie owa kapustka najbardziej smakuje. Danie pasuje bardziej na obiad niż na domową imprezkę. Na pewno trafi w podniebienie lubiących kwaśną kapustę u mnie zdecydowanie w męską część domowników. Podane z gotowanymi ziemniakami czy puree chyba najbardziej będzie pasować. Proporcje wg własnych potrzeb.

5 plastrów karkówki (80 dag)
ok. 80 dag kapusty kiszonej
ok. 40 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
1/5 kostki masła
przyprawy do karkówki, ostra papryka 
pieprz


Mięso pokroić w plastry, posypać przyprawami do karkówki, papryką, odstawić do lodówki na kilka godzin (choć niekoniecznie).

Pieczarki pokroić w grube plastry.
Cebulę w grube półkrążki.
Marchewkę zetrzeć na grube wióry.

Masło wrzucić na patelnię, dodać masło,pieczarki, ok 1 szkl. wody, pieprz, sól i  usmażyć.
Do kapusty dodać usmażone pieczarki, doprawić ją pieprzem, wymieszać.

Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem wyłożyć cienko kapustę, ułożyć plastry mięsa i przykryć resztą kapusty.
Piec w temp. 200'C do 2 godz. (czyli do miękkości), pod przykryciem!, mieszając do 3 razy podczas pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia odkryć naczynię i karkówkę wyciągnąć na wierzch do lekkiego podpieczenia.

3 komentarze:

  1. ja tez ostatnio robilam, mięsko jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, karkóweczka - królowa grillowania
    http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/
    i, jak się okazuje, nie tylko z rusztu jest pyszna

    OdpowiedzUsuń