czwartek, 31 maja 2012

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo - maślanym



Przepis pochodzi od skopolendry. Bardzo szybkie w wykonaniu mięsko, o smaku  pomarańczowo - maślanym,z tym, że delikatnie wyczywalnym. Coś dla tych, którzy lubią eksperymenty... Podane z ryżem lub w wersji szybszej, po prostu z pieczywem...

pierś z kurczaka
1/4 kostki masła
1/2 szkl. soku pomarańczowego (100%)
100g śmietany 30%
przyprawa delikat do mięs
szczypta ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczak mąki

Pierś z kurczaka odfiletować, przekroić na pół a następnie wzdłuż, lekko rozbić. Posypać przyprawą, solą, pieprzem, przełożyć do miseczki wlać oliwę i na kilka godzin odstawićdo lodówki.

Po tym czasie, wrzucić na patelnię, podsmażyć krótko z obydwu stron, następnie dodać masło i zmniejszyć płomień. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodać sok i śmietanę. Lekko pomieszać.

Patelnię przykryć, ustawić malutki płomień i dusić do miękkości. ,,Sos" zaklepać łyżeczką mąki wymieszanej z 1/5 szkl. wody. Zagotować z mięsem i gotowe. 


5 komentarzy:

  1. zazwyczaj unikam miksów mięsko-owoc. ale ta wersja mnie kusi ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie owoców z mięsem jest bardzo smakowite i daje wiele możliwości kulinarnych. Fajny sosik, ale ja zamiast delikaty dałabym zioła naturalne, bo nie korzystam z takich rzeczy. Lubię konkretny smaczek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym przypadku, sok pomarańczowy w sosie jest bardzo delikatnie wyczuwalny, ale daje innego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne, w sosie pomarańczowym z miodem i były pyszne, Twoje te prezentują się apetycznie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń