poniedziałek, 6 lutego 2012

Tort migdałowo-śmietanowo-porzeczkowy




Torcik zrobiłam dla męża na urodzinki, i tak się złożyło, że z tego co było już w lodówce. Kremówki z serkiem mascarpone, biszkoptem  przesmarowanym dżemem porzeczkowym i migdałami, które świetnie pasowały do reszty. Pamiętajcie dobrze nasączyć biszkopt, to jest podstawa przy robieniu tortu i dobry smak...


Biszkopt na tortownice o śr. 24cm.

Upiec przekroić na 4 blaty, nasączyć 1 i 1/3 szkl. ponczu.
Masa:
1 serek mascarpone 125g
600 ml kremówki 30% 
3 płaskie łyżki cukru
3 fixy
paczka całych migdałów 

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
Do śmietany wsypać cukier, fixy i ubić na sztywno. Do tego włożyć serek i wymieszać łyżką.
Migdały spażyć , obrać ze skórki, pokroić w ,,kostkę".

Blat ciasta posmarować dżemem, posypać migdałami i posmarować masą, i tak 3x.

Wierzch:
400 ml kremówki
2 fixy 
2 łyżki cukru pudu

wiórki kokosowe
Tort obłożyć śmietaną, resztę udekorować wg uznania lub jak na zdjęciu.
(jeżeli na torcie nie będzie ,,kleksów" ze śmietany na wierzchu tortu, to 1 mała kremówka 200g w zupełności wystarczy)

9 komentarzy:

  1. poRZeczkowy :)

    A torcik bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczny!ile warstw - prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo wytworny i elegancki ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowite połączenie! - jedno z moich ulubionych :]]

      Może, tak sobie pomyślałam, dobrze by wkomponować te migdały w biszkopt? - coby nie były takie samotne, haha ;P

      Pozdrawiam!
      N.

      Usuń
  4. piękny, porzeczkowy i prze te 4 warstwy jeszcze bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Równiutki prościutki, pięknie wygląda i te zdjęcia..ah, pozdrawiam!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i ta porzeczka;) Musiał być pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za komentarze cieszę się, że torcik się podoba;)))

    OdpowiedzUsuń