poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pałki na ryżu


Bardzo szybkie i proste danie, a do tego bardzo dobre. Pieczone w naczyniu żaroodpornym i tak też może być podane bezpośrednio na stół lub np. jak na zdjęciu. Podane z dowolną surówką choć najlepiej pasuje lodowa polana sosem czosnkowym, który świetnie współgra z ryżem. Pałki można zamienić na skrzydełka lub pomieszać.

pałki lub skrzydełka
2 i 1/2 szkl. ryżu surowego
cabula

Zalewa:
6 szkl. wody
3/4 kostki masła lub margaryny
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka wegety domowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
7 łyżek ketchupu

1). Pałki doprawić przyprawmi do kurczaka, obsmażyć na patelni.
2).Margarynę roztopić dodać wodę, ketchup i resztę przypraw, zagotować.
3).Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w krążki, wsypać ryż, ułożyć mięso i wylać zalewę.
4). Piec pod przykryciem ok. 50min., odkryć i piec jeszcze 20 min.




1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda w Twoim wykonaniu;)) Ania

    OdpowiedzUsuń