czwartek, 8 grudnia 2011

Pierniczki kruche



Jak co roku tradycyjnie na Święta piekę pierniki, te w dużych rozmiarach, bo będą ozdabiać choinkę. Gwiazdki  z foremki, serca wycięte nożem. Proponuję lukier z białka i pudru ten jest śnieżnobiały. Ozdobienie ciastek wymaga sporo pracy i cierpliwości, ale raz w roku można zaszaleć... to przecież sama przyjemność ... dla oka i podniebienia..
Ciastka nie są twarde, smakują jak kruche ciasteczka o smaku piernikowym.


4,5 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła 250 g
2 jajka
1 żółtko (jeśli robimy lukier z białka) 
paczka przyprawy do piernika (20g)
1 łyżeczka kakao
3 łyżki cukru
10 łyżek miodu
1 łyżeczka sodki

Wszystkie składniki wrzucić do misy robota, lub  wyrobić na desce dłońmi. Podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty. Piec ok. 20 min. w temp. 180'C

Ozdobić wg uznania.

Lukier:
1 białko (sparzyć wrzątkiem)
ok.1 szkl. cukru pudru

Do białka wsypać cukier i ubić mikserem. 
Można do lukru dodać kilka kropel wody lub cytryny, gdyby wyszedł za gęsty.




5 komentarzy:

  1. wszędzie pierniczki;)Twoje wyjątkowo kolorowe!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to mam zdolną chrzestną;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzik przepiękne, smakują wybornie, reszta będzie wisieć na choince-wszystkim się będziemy nimi chwalić!!!

    Pozdrawia Olszyna

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Kubusiu))))
    Cieszę się bardzo i pozdrawiam))))

    OdpowiedzUsuń