czwartek, 8 grudnia 2011

Pierniczki



Jak co roku tradycyjnie na Święta piekę pierniki, te w dużych rozmiarach, bo będą ozdabiać choinkę. Gwiazdki  z foremki, serca wycięte nożem. Proponuję lukier z białka i pudru ten jest śnieżnobiały. Ozdobienie ciastek wymaga sporo pracy i cierpliwości, ale raz w roku można zaszaleć... to przecież sama przyjemność ... dla oka i podniebienia..
Ciastka nie są twarde, smakują jak kruche ciasteczka o smaku piernikowym.


4 szkl. mąki
1 kostka margaryny lub masła
2 jajka
paczka przyprawy do piernika (20g)
6 łyżek cukru pudru
7 łyżek miodu
1 łyżeczka sodki

Miód podgrzać, lekko ciepły dodać do reszty składników i wszystko zagnieść, rozwałkować i wykrawać foremkami kształty. Piec ok. 20 min. 

Ozdobić wg uznania.

Lukier:
1 białko
ok.1 szkl. cukru pudru

Do białka wsypać cukier i ubić mikserem. 



5 komentarzy:

  1. wszędzie pierniczki;)Twoje wyjątkowo kolorowe!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to mam zdolną chrzestną;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzik przepiękne, smakują wybornie, reszta będzie wisieć na choince-wszystkim się będziemy nimi chwalić!!!

    Pozdrawia Olszyna

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Kubusiu))))
    Cieszę się bardzo i pozdrawiam))))

    OdpowiedzUsuń