sobota, 10 grudnia 2011

Ciasto ucierane z jabłkami


Musze się pochwalić, że po raz pierwszy mi wyszło ciasto ucierane bez zakalca, już myślałam, że to nigdy się nie uda. Wypróbowałam już mnóstwo przepisów i zawsze klapa. Być może to olej zamiast margaryny czy masła powoduje, że nie wychodzi zakalec.  Kto ma pecha tak jak ja , do ucieranych to śmiało może brać się za to ciacho. Przepis dostałam od kuzynki,:)) 

3 szkl. mąki
7 jajek
1 i 3/4 szkl. oleju
1 i 1/3 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

1, 50 jabłek

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek i olej na przemian.Wyłożyć połowę ciasta do blachy, na nie wyłożyć jabłka (obrane,starte na tarce, w razie potrzeby posłodzić, i DOBRZE odcisnąć sok). Polać drugą połową ciasta.
Piec 70 min. 


3 komentarze:

  1. W jakiej temperaturze piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka temperatura?

    OdpowiedzUsuń
  3. na jaki rozmiar blachy jest ten placek ?

    OdpowiedzUsuń