poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Tort z masą czekoladową




Tort z bitą śmietaną o smaku czekoladowym, z wilgotnym biszkoptem i dżemem porzeczkowym... pyszny, z bardzo delikatną i aksamitną masą, który wręcz rozpływa się w ustach..  

Biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, lub:
8 jaj 
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku

Białka ubić, dodać cukier, żółtka wcześniej wymieszane z proszkiem, wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy (24/25cm).

* jak Wam wychodzą grube biszkopty to wystarczy zrobić z 6 jaj

Masa czekoladowa:
1 litr śmietany 30%
1 czekolada mleczna + 1/2 tabliczki gorzkiej , jeśli ktoś lubi lekko gorzkawy smak
3 fixy

Ponadto:
słoiczek dżemu porzeczkowego

Śmietanę wlać do garnuszka, połamać czekoladę mieszać, aż do rozpuszczenia (na małym gazie), żeby nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i chwilkę miksować. Włożyć do lodówki na 12 h. Po tym czasie, wsypać fixy i ubić.

Biszkopt  przeciąć na 3 blaty, każdy naponoczować. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, następnie posmarować śmietaną, przykryć biszkoptem itd. 
Wierzch udekorować pozostałą śmietaną lub wg uznania. 

7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) I ten dżem porzeczkowy,
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wątpię, że rozpływa się w ustach :) bardzo ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za komentarz i częstuje Was kawałeczkiem, pzdr,magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie udekorowany i o bogatym wnętrzu ;) Czyli wszystko w należytym porządku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się Twój blog, wszystkie potrawy wyglądają apetycznie, zdjęcia są śliczne i dodatkowy plus za estetykę w opisach, której czasami brakuje na stronach. W każdym razie, będę Cię częściej odwiedzać, pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. BARDZO dziękuję za tak miły komentarz,cieszę się, że blog się podoba, pzdr. Magda

    OdpowiedzUsuń