poniedziałek, 29 sierpnia 2011

                                                  Gruszkowiec z białą polewą


Gruszkowiec to jedno z moich ulubionych ciast z pobliskiej cukierni, a ponieważ tak bardzo mi posmakowało postanowiłam zrobić  jego ,,kopię" i napiszę krótko, że nawet mi to wyszło. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten jogurtowo-gruszkowy smak zachwyci Wasze podniebienie...

 Biszkopt z 6 jaj. Upiec przekroić na pół.


Masa jogurtowo-gruszkowa:
śmietana 30% - 400g
4 małe jogurty gruszkowe (jogobella)
3 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru
gruszki ze słoika 

Śmietanę ubić z cukrem, dodać jogurty, wymieszać i wlać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Gruszki pokroić (w dowolny sposób) ułożyć na biszkopcie, połowę masy wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową biszkopta i wyłożyć resztę masy jogurtowo-gruszkowej.

Biała polewa:
1 śmietana 30% -200g 
tabliczka białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę (mieszać), gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na masę.


7 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za komentarze, oj jest naprawdę mniamniuśny...

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis-gratulacje Madziu :) pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Reniu i również serdecznie pozdrawiam;))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo inteesujący przepis, wygląda tak słonecznie, aż chce się po niego sięgnąć jak po promień słońca.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Dario, i jest naprawdę bardzo dobry;)))polecam;))

    OdpowiedzUsuń