niedziela, 3 lipca 2011

Ciasto o smaku poziomkowym




 

Ciasto poziomkowe, w tym wydaniu bez poziomek, tylko z galaretką poziomkową, ale uwierzcie, że smakuje jakby były tam poziomki. Galaretka ma bardzo intensywny zapach i smak poziomek, także nie ma sensu dodawać owoców. Tak jest taniej i wygodniej. Delikatne, z wilgotnym biszkoptem, nie za słodkie ciacho, po które warto sięgnąć do filiżanki kawy czy herbaty...

Biszkopt ze swojego przepisu lub: 
6 jaj
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku  

Biszkopt upiec, po wystygnięciu przekroić na pół, lekko nasączyć.

Masa śmietanowo- serowo-poziomkowa
ok. 60 dag sera
1 kremówka 30% - 400g
galaretka poziomkowa
1 czubata łyżka żelatyny
3 łyżki cukru

Śmietanę ubić z cukrem. W drugim naczyniu ser zmiksować, dodać galaretkę (wystygniętą) rozpuszczoną w 1 niepełnej szkl. gorącej wody i ubitą kremówkę. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem. Jak zacznie lekko tężeć połowę masy wyłożyć na połowę biszkopta, przykryć drugą połową i wyłożyć resztę masy.

Wierzch:
2 galaretki poziomkowe 
2 i 1/2 szkl. wody

Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szkl. gorącej wody, po wystygnięciu wylać na stężoną masę.  

7 komentarzy:

  1. jak ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziękuję bardzo, zależało mi na tym, żeby zrobić taką konsystencję masy, żeby się później dobrze kroiło, (i przyznam nieskromnie, że mi się udało)pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym tam na bank upchnęła poziomki, chociaż z nimi na pewno straciłyby tak piękny i nieskazitelny podział poprzeczny - wygląda to niesamowicie po pokrojeniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bym upchnęła, gdybym miała tylko więcej pod ręką. Poziomki można by rzucić na tężejącą galaretkę, wtedy sama masa nie zmieni wyglądu w przekroju, dzięki, pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie ciasta..a poziomki to juz szczegolnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. na jaką blaszkę są te składniki (chodzi mi o masę)?
    ja potrzebuje tylko na tortownicę 22cm.
    i jaki ma być ser? czy może być mascarpone?
    Twoje ciasto wygląda znakomicie ;))
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Ula* dziękuję za komentarz i już Ci odpisuję. Ja piekłam w prostokątnej foremce (36x20cm mierzone u podstawy).
    Ser ,,wieluński" tzn. taki gotowy ser na sernik (już zmielony), a jak na tortownice 22 cm to tej masy będzie za dużo, musiałabyś trochę zmniejszyć proporcje.
    Kuzynka robiła to ciasto w ksztacie torta (tylko z galaretką wiśniową) i był przepyszny, pzdr.

    OdpowiedzUsuń