czwartek, 7 kwietnia 2011

Krokiety z parówką


Krokiety z parówką wbrew pozorom nie są takie mdłe,dzięki ogórkom kwaszonym i papryce konserwowej nabierają ostrzejszego smaku. A i musztarda daje im ciekawy posmak i ten ciągnący się serek ... polecam miłośnikom krokietów.. pyszne z barszczem czerwonym;))

Składniki na ciasto naleśnikowe: mąka, mleko, woda, jajka, sól, pieprz (proporcje wg własnych potrzeb)

parówki cienkie
ogórek kwaszony lub konserwowy
papryka ze słoika
cebula
ser żółty
musztarda

panierka: jajko, bułka tarta

WYKONANIE:
Usmażyć naleśniki (nie podaje proporcji,  ilość naleśników według uznania.
Zimny naleśnik posmarować musztardą, nałożyć pół parówki, plasterek papryki, ogórka, 2 pl. sera żółtego, piórka cebuli (można wcześniej podsmażyć, bądź dać surową cienko pokrojoną) i zwinąć naleśnik.
Zwinięte krokiety obtoczyć w jajku i w bułce tartej, następnie usmażyć na złoty kolor. 
Krokiety smażyć w całości, dopiero potem przekroić na pół.

Do krokietów zamiast parówki można dodać mięso mielone, wcześniej usmażone w kształcie kotletów mielonych (doprawinoe pieprzem, solą, 1 jajkiem, bułką tartą) pokrojone w grubsze paski po wystygnięciu.





2 komentarze:

  1. Interesuje mnie jak smakują takie krokiety z moim ulubionym barszczem czerwonym, bo przepis fajny

    OdpowiedzUsuń