piątek, 18 marca 2011

Wigilijna słodka kapusta z fasolą



Słodka kapusta z fasolą od lat widnieje na naszym stole, smak dosłownie jak w tytule wręcz słodka, tradycyjnie wyjadana z garnka w wigilijne południe...

główka słodkiej kapusty (ok. 3 kg)
1/3 kostki masła prawdziwego!
ok. 30 dag
fasoli (białej lub brązowej)
sól, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
1) Fasolę namoczyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2) Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
 3) 3/4 ugotowanej fasoli
zgnieść a resztę zostawić w całości.
4) Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać.


Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.

15 komentarzy:

  1. W moim domu także jada się "słodką" kapustę z grochem i to jedyne danie, na które z niecierpliwością czeka moje rodzeństwo -dwa wigilijne niejadki (ani ryby, ani grzyby, ani nic.. prawie:) U mnie jednak daje się prawdziwy groch, no i może jest go trochę więcej niż 30 dag, ale robię na oko:)
    Pyszota:) -dajanka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie ma jak to kapusta z grochem, nawet dzieciaczki za nią przepadają:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, robię identyczną, tylko jeszcze dosładzam cukrem. Właśnie pół godz. temu zamoczyłam fasolę i będę wykorzystywac jej nadmiar ze świąt. Jest pyszna. Podstawa na naszym wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już myślałam, że wszyscy robią z kiszonej, ale to już nie to samo co ze słodkiej, pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapustka jest przepyszna, dodałam tylko smażoną cebulkę i żółty groch. Po Twojemu też spróbuję tylko fasolkę muszę nabyć

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też zawsze robię ze słodkiej kapusty z kiszonej to jest.........bigos !

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas zawsze kiszona z grzybami i drobną fasolką perłową :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja
      W rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Alicja
      W rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Nareszcie jest ze słodkiej kapusty. Ciekawa jestem skąd pochodzi rodzina Pani Magdy. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię pół na pół i wszyscy zadowoleni

    OdpowiedzUsuń
  10. czytam w 2021 i podobnie jak megii013 już myślałam, że wszyscy robią to danie z kapusty kiszonej lub mieszanej a jednak są ludzie, którzy tak jak ja (świętokrzyskie) jadali w dzieciństwie kapustę słodką z grochem na masełku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hehe masz rację tylko ze słodkiej najlepiej smakuje i u nas tak od zawsze😃

    OdpowiedzUsuń
  12. 😋Najsmaczniejsze danie wigilijne. Wszyscy czekają, aż zostanie podane. Biała kapusta z fasola pychota👌

    OdpowiedzUsuń