piątek, 18 marca 2011

Wigilijna słodka kapusta z fasolą



Słodka kapusta z fasolą od lat widnieje na naszym stole, smak dosłownie jak w tytule wręcz słodka, tradycyjnie wyjadana z garnka w wigilijne południe...

główka słodkiej kapusty (ok. 3 kg)
1/3 kostki masła prawdziwego!
ok. 30 dag
fasoli (białej lub brązowej)
sól, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
1) Fasolę namoczyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2) Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
 3) 3/4 ugotowanej fasoli
zgnieść a resztę zostawić w całości.
4) Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać.


Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.

9 komentarzy:

  1. W moim domu także jada się "słodką" kapustę z grochem i to jedyne danie, na które z niecierpliwością czeka moje rodzeństwo -dwa wigilijne niejadki (ani ryby, ani grzyby, ani nic.. prawie:) U mnie jednak daje się prawdziwy groch, no i może jest go trochę więcej niż 30 dag, ale robię na oko:)
    Pyszota:) -dajanka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie ma jak to kapusta z grochem, nawet dzieciaczki za nią przepadają:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, robię identyczną, tylko jeszcze dosładzam cukrem. Właśnie pół godz. temu zamoczyłam fasolę i będę wykorzystywac jej nadmiar ze świąt. Jest pyszna. Podstawa na naszym wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już myślałam, że wszyscy robią z kiszonej, ale to już nie to samo co ze słodkiej, pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapustka jest przepyszna, dodałam tylko smażoną cebulkę i żółty groch. Po Twojemu też spróbuję tylko fasolkę muszę nabyć

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też zawsze robię ze słodkiej kapusty z kiszonej to jest.........bigos !

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas zawsze kiszona z grzybami i drobną fasolką perłową :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja
      W rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Alicja
      W rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.

      Usuń