środa, 9 marca 2011

Serowa krówka z piernikami

                      

To ciasto nie może się nie udać, wbrew pozorom robi je się dość szybko, a prezentuje się pięknie. W oryginalnym przepisie (jak też tu podałam) jest do jednego jak i drugiego kremu jedna cała margaryna, wydawało mi się jej troszkę za dużo w smaku i następnym razem dałam jej mniej,z tym że już się tak pięknie nie prezentowała w przekroju, bo masa była rzadsza... aa jedak zostaje przy oryginale.))
Ciasto:
6 jaj
1 szkl mąki pszennej+
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka proszku

ok. 3 paczki katarzynek bez polewy
puszka masy krówkowej 400g

2 margaryny (tylko KASIA)
500g zmielonego sera
3 łyżki cukru pudru

Wierzch:
orzechy włoskie, arachidowe lub wiórki + łyżka masła

WYKONANIE:
Ubić białka, zmiksować z cukrem, a następnie żółtkami. Dodać mąkę, proszek, olej i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej i wysmarowanej olejem blaszki (20x36cm) i piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.

Krem kajmakowy:

Kajmak utrzeć z margaryną. Posmarować połowę biszkopta, trochę zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta. Na krem kajmakowy ułożyć katarzynki, lekko docisnąć.

Krem serowy:
 Ser utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru
, po czym dodać margarynę. Cały krem wyłożyć na ciastka i przykryć drugą połowę biszkopta. Wierzch posmarować kremem kajmakowym, posypać orzechami lub wiórkami przesmażonymi z łyżką masła (wiórki wystudzone).  

Ciasto MUSI leżakować jeden dzień, aby ciastka zmiękły!

2 komentarze:

  1. Cos nowego!!!Dodalam twoja stronke do ulubionych..podoba mi sie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się u mnie, zapraszam na wirtualną kawkę z ciasteczkiem mojej produkcji, heeh pozdrawiam, magda

    OdpowiedzUsuń