sobota, 12 marca 2011

       Rogaliki z jagodami i polewą czekoladową




Oto rogaliki pieczone od wielu dobrych lat w moim domu... mięciutkie, rozpływające się w ustach  z niezastąpionymi jagodami ze słoika. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, najlepsze zaraz po upieczeniu jak są jeszcze cieplutkie, ale i na drugi dzień są bardzo smaczne, naprawdę polecam;))) 


Z tych proporcji wychodzą 32 rogale. 

2 margaryny lub 1 1/2 marg. i 1/2 kostki masła
1 kg mąki
4 jajka
100 g drożdży
10 łyżek cukru
4 łyżki śmietany

nadzienie: jagody ze słoika lub budyń i czekolada

polewa czekoladowa
5 łyżek mleka


WYKONANIE:
1. Drożdże rozpuścić z 10 łyżkami cukru.

2. Wszystkie
składniki wyłożyć na stolnicę, dodać drożdże (nie czekać aż urosną) i zagnieść na jednolitą masę .

3. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę (do wyrośnięcia).

4. Po tym czasie ciasto przeciąć na 4 części, po czym jeden z nich rozwałkować w kształcie dużego koła i przeciąć na 8 równych kawałków (wyjdą trójkąty).

 5. Na każdy trójkącik nakładać jagody (przy grubszej stronie
) i zwijać w rogala. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia przynajmniej 1/2 godz.

6. Piec w tem. 170'C ok pół godziny do lekkiego zarumienienia.

7. Po upieczeniu posmarować polewą, rozpuszczoną z mlekiem (trochę to żmudne, gdyż trzeba smarować każdego rogala osobno).

8. Można posypać cukrem
pudrem, zamiast polewy.


4 komentarze:

  1. a te rogale sama robie czasem:) wg Twojego przepisu oczywiście,ich smak znany jest juz poza granicami kraju...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że moje rogale ,,powędrowały" tak daleko;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Megii013 jesteś najlepszą kucharką na świecie!!! Nie ma opcji, żeby potrawy z Twoich przepisów nie wyszły. Wszystko jest dopracowane i dopieszczone. Zdjęcia the best!!! Widać, że to Twoja pasja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję, to jest chyba najbardziej treściwa i pochlebna opinia wystawiona na tym blogu, aż się zaczerwieniłam, eheh, pozdrawiam Cię ,,Anonimie"))))))

    OdpowiedzUsuń