środa, 23 marca 2011

Orzeszki




Orzeszki, hmm... to smak mojego dzieciństwa, na wszelkich imprezach znikały jako pierwsze. Niewątpliwie bardzo pracochłonne, ale smak nadzwyczajny. Niestety do ich zrobienia potrzebna jest specjana patelnia, ale jeśli te orzeszki są naszym przysmakiem warto ją kupić i zadowolić swoje podniebienie;))




Ciasto:
3 (niepełne) szkl. mąki
małe 1/2 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
1 całe jajko

Krem:
1/2 kostki margaryny
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. słodkiego mleka
1 1/2 szkl. mleka w proszku
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy inki

Do upieczenia tych orzeszków będzie potrzebna specjalna maszynka.
WYKONANIE:
Wszystkie skladniki na ciasto zagnieść, nałożyć do foremek bez smarowania tłuszczem i upiec.
Margarynę, cukier, mleko słodkie i kakao zagotować. Po wystudzeniu wsypać mleko w proszku, kawę inkę i dobrze wymieszać mikserem.

Gotowe upieczone skorupki nadziewać kremem.

7 komentarzy:

  1. Oooo jak ja dawno nie robiłam orzeszków! Pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam taką patelnię, ale czy tych orzeszków nie "smaży" się na kuchence gazowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak na kuchence musi być patela i się piecze)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się przepis,ale nie wiem jak nazywa się `ta` maszynka do robienia orzeszków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Patelnia do orzeszków, podam Ci link, zobaczysz jak wygląda http://allegro.pl/patelnia-forma-do-orzeszkow-i2799962503.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo trzeba trzymać patelnię na gazie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzeba je trzymać w patelni do osiągnięcia takiego koloru jak na zdjęciu))) mają się ładnie zarumienić)))

    OdpowiedzUsuń