czwartek, 10 marca 2011

Mięso ze słoika

     

 Mięso ze słoika ma smak nadzwyczajny, idealne na chlebek, a także na szybki obiad,kanapka z tym mięsem nie ma sobie równych ...a zapach przy otwieraniu słoika, hmm sami się przekonajcie..



1 kg mięsa surowego (np. karkówka, polędwica, łopatka,boczek surowy ze skórą!)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
liść laurowy

Proporcje na kg mięsa, oczywiste jest, że tego mięcha trzeba zrobić w większej ilości (ok.4-5kg), w zależności od naszych potrzeb.


WYKONANIE:
Mięso pokroić na większe kawałki, dodać soli, pieprzu,  czosnku,   wymieszać  odstwić na cały dzień lub noc  w zimne miejsce. Po  tym  czasie wyrzucić czosnek, liść laurowy, mięso wkładać do słoików (do każdego słoika dodać po 2 kostki boczku ze  skórą!!!,  żeby  galaretka  stężała,  która pojawi się  w słoiku po ugotowaniu).

Gotować 3h!

 

9 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś chęci. Mąż mnie namawiał na takie mięsko ale ja się bałam je robić a po przeczytaniu Twojego przepisu widzę że to łatwizna muszę zrobić. Mam tylko pytanie czy miesa ma być miks w słoiku czy jeden gatunek ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam (przepraszam, że tak późno odpisuję), jak najbardziej gatunki mięsa mieszamy,i pamiętaj żeby dać kawałek skóry, bo bez niej nie wytworzy się galareta, pozdrawiam, czekam na wynik)))

    OdpowiedzUsuń
  3. słoiki zakręcamy przed gotowaniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale głupie pytanie.głupszego nie słyszałam.5 letnie dziecko wie,że tak.

      Usuń
    2. nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi

      Usuń
  4. Tak zakręcamy, trzeba gotować, żeby mięso można było długo przechowywać i się nie zepsuło))))

    OdpowiedzUsuń
  5. pytanie o baczek , ma być surowy czy może być wędzony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam miało być boczek ;)

      Usuń