środa, 9 marca 2011

      Szarlotka z budyniem

Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną ... Chyba najlepsze w tym cieście jest połączenie jabłek z budyniem ...poezja..  

                               
Biszkopt z 4 jaj lub ciasto ucierane wg swojego  przepisu.

 ok. 1,50 kg kwaskowatych jabłek
1 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
budyń śmietankowy na 3/4 bez cukru

2 śmietany kremówki 30% (każda po 200g)
2 łyżki cukru
2 śmietan-fix

WYKONANIE:
Biszkopt upiec. (20x36cm)

Masa jabłkowo-budyniowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 Do garnka wrzucić 1/2 margaryny, cukier, szkl. wody.
Chwilę pogotować. Następnie dodać jabłka i prażyć ok 10 min. Jajka roztrzepać z budyniem (mikserem), dodać do całości jeszcze chwilę (energicznie) mieszając. Gorącą masę wylać na zimny biszkopt.

Kremówkę ubić z cukrem, na samym końcu dodać 2 śmietan-fix. Wyłożyć na zimną masę jabłkową.

Można posypać czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz