sobota, 19 lutego 2011

PUCHATEK



                                                                                                            
Ciasto inne niż wszystkie, smak samego ciasta orzechowo - ananasowego trudny do opisania, na to bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona z kremówką ..
  
                                    

Placek orzechowo-ananasowy:
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sodki
  • 6 plastrów ananasa + wszystki sok
Masa serowa:
  • 2 serki ,, mój ulubiony''  każdy po 450g (lub inne gotowe na sernik) 
  • 1 mała kremówka 30% - 200g
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
Wierzch:
starta czekolada lub
polewa wg mojego przepisu .....
WYKONANIE:
Placek orzechowo-ananasowy
 Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę,
 orzechy (pokrojone drobno), ananasy (pokrojone w paseczki) i sok z ananasów. Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą.Wylać na blachę i piec ok. 50min.

Masa serowa
Serek połączyć z cukrami (mikserem) oraz z ubitą wcześniej kremówką (delikatnie łyżką).
Masę wyłożyć na wystudzony placek i posypać czekoladą.

2 komentarze:

  1. Ojojoj..juz sie zakochalam w tym ciescie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za tak liczne komentarze, pzdr.magda)))

    OdpowiedzUsuń